1

Geur en herinnering

Als ik aardappels ruik die net even te lang hebben gelegen, dan ben ik weer die blije peuter die haar vader mocht helpen in de (toch wel griezelige) aardappel kelder! Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat een eenvoudige geur kan leiden tot een sterke emotie of een specifieke herinnering triggert?

Ik gebruik de oliën van doTerra nu al een tijdje en het valt mij steeds meer op dat deze oliën ook echt op mijn gemoedstoestand werken. Als ik sikkeneurig ben dan ruik ik aan het flesje ‘elevation’ en binnen een paar tellen voel ik dat ik vrolijker wordt. Ik heb eens uitgezocht hoe dat nu precies werkt.

Etherische oliën zijn simpelweg een mengsel van vluchtige aromatische verbindingen. Deze verbindingen gaan rechtstreeks naar de geurreceptoren in je neus en van daar wordt de informatie opgeslagen in het limbische systeem. Het limbische systeem is een groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Naast de geur wordt dus ook de bijbehorende emotie opgeslagen, dit gebeurt meestal in het lange termijn geheugen. Stel je bent dol op je oma, je wordt door haar volop geknuffeld en vertroeteld. Grote kans dat de geur van haar eau de cologne in je hersenen opgeslagen worden samen met het gevoel van geborgenheid, van gekoesterd worden.

Eenmaal opgeslagen werkt het ook andersom. Zodra je de geur van die eau de cologne weer ruikt, voel je de emotie die daarbij hoort, in dit geval de geborgenheid, het gekoesterd worden. Je bent weer even terug in oma’s armen en dan maakt het niet uit hoe lang geleden dat echt was.

Geur kan dus een diepgaande invloed hebben op je emoties en alleen al het inademen van de geur kan ervoor zorgen dat je emotioneel wordt, verdrietig maar ook blij!

Dat is ook de reden dat ik graag gebruik maak van geuren in mijn huis, maar niet alle geuren zijn goed voor ons.

Het wordt al weer vroeg donker en misschien hou jij er ook wel van om een kaarsje te branden en zo je woonkamer te vullen met de geur van vanille, appel of kaneel. Producten die geur verspreiden zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en ‘smaken’.

Het ruikt misschien heerlijk maar het is niet zo onschadelijk als je in eerste instantie zou denken.

In veel van deze geurkaarsen en andere producten om je huis lekker te laten ruiken worden geuren gebruikt die synthetisch zijn nagemaakt. Dus de vanillegeur die je ruikt is niet echt afkomstig van een plant maar komt uit de fabriek. Dit namaken wordt gedaan omdat synthetische geuren veel goedkoper zijn dan echte essentiële oliën. Zodoende kunnen de producten voor weinig geld in de winkel liggen. Deze synthetische geuren (verbindingen) komen ook via je reuksensoren in je hersenen en je in lijf terecht.

Waar de etherische oliën je lichaam ondersteunen en helpen je immuunsysteem te verstevigen kunnen synthetische stoffen juist het tegenovergestelde doen, je kunt er echt ziek van worden. Uit onderzoek blijkt dat langdurig gebruik van deze kunstmatige geuren schade aan de longen kan toebrengen, astma kan veroorzaken en zelfs kankerverwekkend zou kunnen zijn. Dit staat wel haaks op de prettige beleving die deze producten beloven.

Voor mij dus geen luchtverfrissers, geurkaarsjes of goedkope wierookstokjes meer. Ik verstuif de doTerra etherische oliën via een koud water diffuser. Of leg een wattenbolletje met daarop wat olie gedruppeld in de ruimte. Zodoende kan ik veilig genieten van de heerlijke geuren en zo mijn kinderen en cliënten een fijne herinnering meegeven.

Comments 1

  1. levende geschiedenis

    Ik denk dat uw artikel is zeer goed. Ik heb veel geleerd van de dingen. Heel hartelijk bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *