Het verlangen naar duidelijkheid
De wereld staat op zijn kop vanwege COVID-19, ofwel corona. Al meer dan een jaar spelen onzekerheid en angst voor velen een grote rol. Immers als we als mens ergens niet van houden dan is het; niet weten waar we aan toe zijn. Dat maakt ons angstig. Dus proberen we zo snel mogelijk alles in het juiste hokje te plaatsen zodat we het idee hebben nog enigszins houvast en grip op de wereld om ons heen te hebben. Immers: als ik weet wat de ander doet, als ik weet hoe de wereld om mij heen werkt, dan weet ik ook hoe ik mij tot de ander en de wereld om mij moet verhouden. Dat geeft duidelijkheid en een gevoel van veiligheid.
Dus is de roep om duidelijkheid groot. We willen duidelijkheid van de mensen die het zouden moeten weten, virologen, het RIVM, de regering.. en dan blijkt dat ook zij de wijsheid niet in pacht hebben en leren door vallen en opstaan. Zo blijft de onzekerheid bestaan en wordt de roep om “terug naar normaal” steeds luider. Waarbij ik denk dat mensen die vragen om ‘normaal’, vooral aangeven dat ze zich gewoon weer veilig willen voelen.
Mensen voelen zich onveilig en daardoor angstig nu alles zo anders is. Er kan bijvoorbeeld angst zijn voor besmetting, de angst om zelf ziek te worden, of de angst om een dierbare te besmetten of zelfs te verliezen.
Of mensen voelen zich onveilig door dat anderen anders met de regels en voorschriften omgaan dan ze zelf doen. Je hebt immers geen invloed op hoe een ander zich gedraagt, ook dat kan een gevoel van angst triggeren. Mensen vinden het vaak vervelend om zich angstig of onzeker te voelen en gaan dit gevoel het liefst uit de weg. En als het gevoel gewoonweg te veel wordt, dat moet het er uit… Het resultaat is vaak dat mensen angst uiten als boosheid. Ze mopperen of schreeuwen en zo ontstaat de gespannen sfeer die op dit moment door de hele maatschappij voelbaar is. Mensen hebben een kort lontje…
Angst en stress
Zelf kies ik er voor om zo min mogelijk ‘angst’ tot mij te nemen. Zo volg ik om die reden heel selectief het nieuws, ik word namelijk onrustig en wiebelig van angst.
Terwijl ik verstandelijk weet, angst en alles wat je daarbij voelt is een -normale- reactie van het lichaam. Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogde productie van adrenaline in het bloed, je hartslag gaat omhoog en je ervaart een gevoel van dreiging of gevaar. De lichamelijke symptomen van angst worden wel gezien als een manier waarop het lichaam zich voorbereidt op bedreiging van buitenaf. Heel functioneel dus! Ook nu kunnen door onzekerheid, zorgen, onveiligheid, dezelfde reacties in je lijf ontstaan als bij een werkelijke dreiging. Het probleem is, dat er geen acute dreiging is. De angst maakt dat je juist over-alert, onrustig en paniekerig wordt waardoor Het gevoel van angst als maar groter wordt. Er ontstaat een vicieuze -stress- cirkel.
Nu denk je misschien oké, ik merk dat ik fysiek best last heb van wat al die extra adrenaline en spanning doet in mijn lijf, maar wat doe ik daar aan?
Massage als oplossing
Naast naar buiten gaan, meer bewegen en zoveel mogelijk buitensluiten wat bij jou de onrust triggert, zou ik zeggen:
Boek een behandeling in de praktijk!
Massage helpt namelijk echt bij het verminderen van stress en angst. Het helpt je te ontspannen en de vicieuze cirkel van stress te doorbreken.
Uit onderzoek blijkt dat het niet alleen je mind is die ontspant doordat je aangeraakt wordt. Al is dat voor veel mensen het eerste waar ze zich bewust van worden. Massage maakt dat je, je lichaam bewust voelt en hierdoor wordt je hoofd even buitenspel gezet. Dat is de eerste winst. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat massage ook effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam. Zo zorgt massage er voor dat de hoeveelheid cortisol in het bloed afneemt. Cortisol is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de langetermijneffecten van stress, zoals de afname van het immuunsysteem en een constante hoge bloeddruk. Ook het antidiuretisch hormoon (ADH) verminderd. Dit hormoon speelt onder andere een rol bij agressief gedrag. Massage zorgt dus voor een betere afweer en minder stress en agressie.
Het derde effect van massage is dat het zorgt voor stoffen die tegenwicht bieden aan de schadelijke effecten van cortisol, het stresshormoon. Zo wordt er bij massage het hormoon oxytocine aangemaakt in reactie op aanraking. Oxytocine ken je misschien ook wel onder de naam ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon heeft precies het tegenovergestelde effect als cortisol: het verlaagt de hartslag en bloeddruk, de spieren ontspannen terwijl de doorbloeding in andere organen toeneemt. Oxytocine verhoogt ook de pijndrempels en remt angst. Zo kan massage helpen om uit de vicieuze cirkel stress te komen.
Als je je ontspant of iets doet waar je heel blij van wordt maak je o.a. dopamine (het gelukshormoon) aan. Ook deze stoffen doen de effecten van cortisol (deels) teniet. Die stoffen komen overigens niet alleen vrij tijdens een massage, maar ook bij andere ontspannende bezigheden, bewegen, een goed gesprek, of een fijne hobby. De effecten die ontspanning heeft op het lichaam zijn uiteindelijk winst: de gevolgen van stress nemen even af, waardoor je weer helderder kunt denken en je lichaam weer beter functioneert.
Kortom, massage helpt op verschillende manieren stress te verminderen. Allereerst door ontspanning te bieden, maar ook doordat massage de aanmaak stimuleert van stoffen die precies het tegenovergestelde effect hebben als stress.
Dus heb jij behoeft aan ontspanning, of merk je dat de angst fysiek merkbaar is in je lichaam?
Doe jezelf een groot plezier voor nu maar ook voor op de lange termijn: Boek een massage.